[9/147] ”Dzień z Podravką” w Ustrzykach Dolnych

Drukuj
Dodano: poniedziałek, 21 październik 2013

Czytaj więcej...
25 września 2013 roku w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy w Ustrzykach Dolnych odbyły się IV warsztaty i konkurs III Edycji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego "Dzień z Podravką".
"Dzień z Podravką" to warsztaty i konkursy skierowane do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych z terenu całej Polski.
Celem trzeciej edycji warsztatów i konkursu jest otwarcie na kuchnię śródziemnomorską, w szczególności chorwacką, śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw.

Poznanie przez uczniów, nauczycieli typowych produktów kuchni śródziemnomorskiej. Umożliwienie uczestnikom projektu tworzenia potraw z oryginalnych świeżych produktów spożywczych, takich jak owoce morza, ryby, jagnięcina, z którymi bardzo często spotykają się po raz pierwszy. Rozbudzenie kreatywności kulinarnej i ducha rywalizacji fair play. Poznanie się uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski.

„Dzień z Podravką" odbywają się raz w miesiącu od kwietnia do grudnia 2013 roku, z przerwą wakacyjną. W każdej z siedmiu zakwalifikowanych szkół mają identyczny przebieg. Składają się z dwóch etapów.

W pierwszym etapie – pokazie uczestnicy oraz zaproszeni goście poznają produkty oraz techniki gotowania stasowane w kuchni śródziemnomorskiej. Podczas pokazu z elementami warsztatów uczestnicy wraz z Mistrzem Kulinarnym Marcinem Jabłońskim przygotowują spektakularne potrawy z terenu Morza Śródziemnego.

Powiększ

Powiększ

Drugi etap stanowił konkurs. Trzyosobowe  drużyn  zmagają się o przejście do Wielkiego Finału. Zespoły przygotowywały przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy i umiejętności. Zwycięzcy konkursów międzyszkolnych pojadą do Warszawy na Wielki Finał konkursu, który odbędzie się w marcu 2014 roku w Centrum Techniki Kulinarnej Doram. W finale uczestnicy projektu rywalizować będą o tytuł najlepszej drużyny, najlepszego kucharza III edycji. Ponadto zostanie wybrany najlepszy nauczyciel oraz szkoła III edycji projektu.

Ponieważ jest to już III Edycja Projektu „Dzień z Podravką" organizatorzy tak jak w poprzednich latach mają nadzieję, iż dzięki warsztatom uczestnicy projektu nie tylko poznają nowe produkty i potrawy, ale także świeżo zdobyta wiedza znacząco zwiększyć atrakcyjność zawodową  uczestników  projektu na rynku pracy.

Laureaci regionalnego konkursu w Ustrzykach Dolnych otrzymają miedzy innymi kosze produktów firmy Podravka oraz luksusowe akcesoria kuchenne firmy Fackelmann, a przede wszystkim awansują do Wielkiego Finału.

Do Ustrzyk prócz mistrza kuchni Marcina Jabłońskiego, zawitali także twórczyni tego projektu Aleksandra Ciszewska, towarzyszy im dziennikarz portalu gotujmy.pl Robert Kołacz.

Zwycięzcami ustrzyckiego konkursu zostali: Mariusz Maczyszyn, Anita Myśliwa oraz Mariola Dzudziak.

Będą oni reprezentować szkołę i miasto w marcowym finale w Warszawie.

Wyróżnienie otrzymała drużyna w składzie: Małgorzata Prasoł, Ewelina Dudka, Andżelika Dobrowolska.

Udostępnij na Facebooku

Facebook Likebox Slider



 Strona główna
 Artykuły
Kontakt


 Reklama w serwisie

© 2003-2018 NASZE POŁONINY - Bieszczadzkie Czasopismo Regionalne
Wszelkie prawa zastrzeżone

Wydawca: "NASZE POŁONINY" - Wiesław Stebnicki

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze umieszczone przez Użytkowników na stronie www.naszepołoniny.pl

stat4u